måndag, oktober 30, 2006

Vargen och generna

Jag har nu lärt mig den biologiska förklaringen till att vi måste ha en vargstam på minst 200 djur, och inte max 50 som en del vill. Förutom den uppenbara risken för inavel förekommer dessutom ett annat besläktat problem i små populationer, kallat "genetisk drift". Principen är att anlag försvinner snabbt i små populationer.

Säg att 1o% av en population har ett anlag av en viss typ. Om populationen är stor, säg på 500 djur, skulle 50 djur ha det. I en population på 20 djur däremot, skulle bara två ha det. Risken att dessa två djur antingen inte skulle fortplanta sig, eller att deras avkomma inte skulle ärva just detta anlag är otroligt mycket större i den lilla populationen än i den stora. Visst skulle det kunna vara ett dåligt anlag som försvinner, men dessa brukar ju rensas ut på andra sätt, så det är oftast ett problem när genetisk drift förekommer.

Vid genetisk drift ökar risken för att populationen blir homozygot, dvs att istället för att ha två olika gener i ett locus (plats på genomet) istället har två likadana. Och ju mindre variation som finns i anlagen hos arten , desto långsammare går evolutionen trots ett eventuellt högt selektionstryck, och desto större risk är det att populationen där ut på grund av miljöförändringar.

Vargarna behöver alltså vara en stor popluation för att slippa en minskad variation i den gemensamma genpoolen. Blir variationen för liten ökar risken att vargen dör ut av sig själv vid en eventuell klimatförändring.

Nästan samma sak gäller för bävern, där hela den svenska populationen härstammar från ett mycket litet antal djur, vilket leder till att de har en liten variation. De, liksom vargen, skulle behöva införsel av nytt genmaterial och en viss populationsökning. Den situation bävrarna sitter i kallas med ett fint ord Foundereffekt, ibland även känt som kolonialiseringseffekt.

Så smuggla in ett par utländska bävrar, och låt vargen föröka sig bäst den vill. Ned med Eskil Erlandsson, den nya jordbruksministern, som vill tillåta ökad vargjakt för att jägare ska få skydda sina förbannade hundar!!!