måndag, oktober 16, 2006

Köksbiologen tipsar

  • Det går utmärkt att göra pannkakor på sur mjölk. Det ger inga konsistens- eller smakförändringar i huvud taget
  • För bästa pannkaksresultat, använd röd (3-procentig) mjölk. Att blanda grädde med lättare mjölk gör inte att man uppnår samma resultat (det beror antagligen på att mjölk till skillnad från grädde är homogeniserat, vilket innebär att man slår sönder fettmolekylerna, vilket gör att inte gräddskikt bildas.
  • Marmelad och sylt som är möglig går bra att äta, bara man tar bort möglet och en del runt. Lökar och apelsiner som är det minsta mögliga är bara att slänga helt, för mögelsmaken sitter i hela.
  • För bäst skum på chai-tet eller latten, vispa grön (1,5%-ig) mjölk
  • Bakar man med bikarbonat måste man ha en sur ingredisens som filmjölk med för att det ska jäsa
  • Citronmeliss är den enda kryddväxt som trivs med att växa inomhus i köksfönstret. Resten är bara i olika långt från döden.
  • Om man torkar överbliven chili, får den en mildare och mer utpräglad chilismak. Sen är det bara att klippa i bitar i maten.