lördag, oktober 07, 2006

Utsikt från mitt köksfönster


Roligare än så här ser det inte ut en regnig lördag som denna. Har lovat mig själv att få gå ut när jag pluggat klart endogena (uppbyggande) processer. Noteras kan att detta område är byggt med gångvägar till husen, så man slipper bilar bland barnen, men att man istället byggt fula parkeringsplatser och parkeringshus.

Typiskt för 70-talets landskapsplanering är också att man "sparat skogen", så området myllrar av grova tallar och mossiga stenblock. De planerade växterna som finns är ofta av det tåliga men tråkiga slaget, det vill säga vintergröna buskar, ölandstok och med häckplaneringar av oidentifierbara och oformliga buskar. Det ska vara rationellt, inte vackert. Om man vill satsa på boendemiljön här i Gottsunda, vilket man säger att man vill, borde man skapa vackrare planteringar. Skira blommor, smultron, organiska former. Utnyttja att drygt hälften av alla landskapsarkitetker ubildas tio minuter bort.

Dock ska jag påpeka att det finns väldigt trevliga innergårdar, med fina lekplatser och en mer ombonad känsla. Och att det är underbart med tallar utanför fönstret, absolut.